Food jazz in Gent
Vlaanderen, één van mijn favoriete plekken. Je zit er zo, hebt het gevoel van vakantie en er is een echte culinaire cultuur. Eten, genieten en vakmanschap is hier belangrijk, stelt echt iets voor en de Vlamingen nemen daar uitgebreid de tijd voor.
Geen enkele twijfel dus om op uitnodiging van Visit Vlaanderen af te reizen naar Gent in het kader van ‘Flanders is a Festival’. Het hele jaar zijn er in Vlaanderen meer dan 280 festivals te bezoeken. Ik ben naar het Gent Jazz festival geweest en heb ook de stad Gent culinair herontdekt.
Sweet
Vriendelijkheid is het eerste wat mij weer opvalt. Aan de receptie bij het hotel, op de terrassen, in de restaurants en op het Jazz festival. Het geeft gelijk een gevoel van welkom en het kost niks! Wat ook niks kost is wifi internet in het centrum. Op de verschillende ‘Leien’ faciliteert de stad gratis openbaar wifi internet. Op die manier wordt het een stuk eenvoudiger voor mensen om hun Gentse ervaringen te delen.
Gent is van de zoete kant. Dat wil zeggen, op elke hoek van de straat zit een chocolatier en worden Brusselse wafels, die ontdekt zijn in Gent, verkocht.
De lokale zoete specialiteit zijn de ‘Gentse neuzen’; kegelvormige frambozensnoepjes gebonden met Arabische gom. De neuzen moeten zo vers mogelijk gegeten worden en daarom is export nooit van de grond gekomen. Dit officieel erkende Vlaamse streekproduct is mierzoet maar erg lekker.
Gravensteen
Het Gravensteen is de oude burcht uit de twaalfde eeuw die middenin het centrum boven de stad uittorent. Om de hoek zit hotel Gravensteen in een mooi historisch pand met ruime kamers, gratis wifi en hele vriendelijke medewerkers. Het ontbijt hier is meer dan goed; uitgebreide selectie van kazen, vleeswaren, erg lekker brood, yoghurt, vers fruit en jamsoorten die ambachtelijk gemaakt zijn. Als je een kamer boekt zonder ontbijt, Julie’s House zit om de hoek en is een leuk plekje om eens te ontbijten.
Julie’s House, baked with love, served with joy! Julie doet haar naam eer aan. Een uitgebreide selectie van zelfgemaakte taarten en cupcakes en keuze uit vier ontbijtjes van €4 tot €14. Daarnaast kun je alle ontbijtgerechten ook los van de kaart bestellen. Een cappuccino of thee erbij en met lekker weer op het terras neerploffen terwijl Gent aan je voorbijtrekt.
On the jazz
De hele woensdag en donderdag overdag is het heerlijk weer maar op donderdagavond onderweg naar de eerste avond van het Gent Jazz festival begint het te stortregenen. Bij aankomst op het festivalterrein is het gelukkig droog. Jammer dat dit wel de bezoekersaantallen heeft beïnvloed op de eerste avond want die hebben zeker iets gemist.
Het Igor Gehenot Trio en Miguel Zenón Quartet openen de avond in een relaxte sfeer. De superster van de eerste avond is de legendarische flamenco gitaris Paco de Lucia geen jazz maar wel erg goed! Een stukje Spaans temperament in een mooie sfeer.
Het festival staat niet alleen bekend om de zeer goede line-up van artiesten maar ook om de culinaire invulling. Kwaliteit telt ook voor de catering en daarom staan er verschillende restaurants uit Gent die allemaal de nadruk leggen op goede smaken en gezonde en volwaardige voeding met aandacht voor lokale seizoensproducten. Daarbij worden ook gerechten aangeboden die arm zijn aan koolhydraten of glutenvrij zijn om tegemoet te komen aan de wensen van enkele doelgroepen die op festivals meestal niet aan hun trekken komen.
De donderdag is ook op het festival ‘Veggie Day’. De veggie capital of Europe roept alle Gentenaren op om één dag in de week, bijvoorbeeld donderdag, geen vis of vlees te eten. Goed voor het klimaat, je eigen gezondheid en de smaakpapillen. Ook veel horecazaken doen mee aan ‘Veggie Donderdag‘ en besteden extra aandacht aan groentes en andere vegetarische gerechten. Een goed initiatief wat absoluut niet ten koste gaat van de kwaliteit en diversiteit in het eten.
Ik ben een liefhebber van vis en vlees maar heb ook zonder uitstekend gegeten op het festival. Een megaburger van gegrilde groentes met knoflooksaus, pasta met huisgemaakte pesto en parmezaan en een Indiase soep waarvan ik nu bijna nog nabrand. Als afsluiter een ambachtelijk ijsje van ‘bio de trog’.
Stiekem vond ik op veggie day toch een foodkraam die mosselen verkocht en die kon ik echt niet weerstaan. Met acht soorten bier, een in het oog springende Duvel bar, prima wijnen in een echt glas en goede espresso is dit het soort festival waar ik naast de muziek ook echt voor een avond uit eten naartoe zou gaan.
Meer over de culinaire stad Gent volgt binnenkort.
Mijn bezoek aan Vlaanderen is gefaciliteerd door Visit Vlaanderen als onderdeel van de Flanders is a festival bloggers campagne. Zoals altijd zijn al mijn ervaringen en meningen van mijzelf zonder inhoudelijke inmenging van derden. Wil je deze zomer weten wat er allemaal nog gebeurt tijdens Flanders is a festival, volg dan op Twitter de hashtag #fiaf12.