Onbekend maakt onbemind! Op reis door culinair Tsjechië
Mijn eerste indruk: ‘onbekend maakt onbemind’. Ik wilde het land onbevangen culinair gaan ervaren en toch kreeg ik vooraf een Oostblok visioen; veel, zwaar en doorgekookt eten. Nu ik terug ben is dat Oostblok beeld volledig verdwenen. Praag, maar ook het platteland eromheen biedt een scala aan culinaire mogelijkheden. Van traditionele gerechten als Svíckova en dumplings tot gebraiseerde eend met appel op Michelinster niveau. Verrassend goed, gebaseerd op traditionele recepten met een hedendaagse kookstijl. Daarnaast ontwikkelt met name Praag zich economisch in hoog tempo. Mede door het toerisme zie je dan ook dat er een grote, behoorlijk welvarende middenklasse ontstaan is. De horeca ontwikkelt zich mee met de behoeftes van deze steeds groter wordende groep. Hierdoor zie je steeds meer koffiebars, cocktail en sushi bars, Franse stijl bistro’s en restaurants die zich richten op het luxe segment. Ik ben onder de indruk geraakt van de hospitality en de culinaire ontwikkelingen in dit land. Het is allang geen Oostblok meer en Praag groeit als citytrip bestemming en mijn overtuiging is dat het ook een culinaire ‘geniet en inspiratie bestemming’ wordt voor velen.
De komende tijd zal ik verslag doen van mijn reis en alle ontdekkingen. Er zullen in ieder geval blogs en artikelen verschijnen hier op mijn eigen website, op reiswebsite Reisbijbel, op Foodnext.nl en op de website van Kaat Mossel. Mocht je interesse hebben in een artikel of foto’s van culinair Tsjechië, vraag het mij (voor gebruik) via de comments. Ik deel graag!