De culinaire gouden stad Praag
Barcelona, Parijs, Londen. Interessante culinaire wereldsteden en ik voeg daar Praag graag aan toe. Net als in veel andere steden kun je hier de gebruikelijke toeristische hap eten maar vooral kan je hier ook culinair verrast en geïnspireerd worden. Een groot voordeel van Praag? Het eten is vaak in verhouding tot andere Europese steden niet overprijst!
De Tsjechen houden van hun tradities, ook met eten. Toch is er de afgelopen jaren een andere trend in eten op gang gekomen doordat veel (jongere) Tsjechen meer en makkelijker hebben kunnen reizen. Deze invloeden beginnen nu ook echt zichtbaar te worden in Praag.
Met koffie start alles
Ik begin de dag altijd met koffie, het liefst buiten de deur om lekker mensen te kijken en de lokale gebruiken te ervaren. Starbucks is hier uiteraard ook gearriveerd maar veel leuker zijn de lokale koffiezaken.
Doubleshot Café is er zo eentje. Gerund door drie jonge Tsjechen die een missie hebben om hun land kennis te laten maken met de echte kwaliteit van koffie en al haar onontdekte mogelijkheden. Naast het café verkopen ze ook (online) koffiebonen waarbij ze oog hebben voor de belangen van de koffieboeren. Het café is simpel ingericht, zit de hele dag vol met locals en de sfeer is ontspannen. Het gaat hier om de kwaliteit van de koffie, niet om de verpakking.
Geheel anders maar ook zeker de moeite waard is Café Louvre. Je drinkt hier goede koffie en eet er zalige patisserie in een Weense salonstijl. Het is een prachtig historisch gebouw waar Franz Kafka en Albert Einstein graag geziene gasten waren.
Het is in ieder geval een grote pré om te zien dat in Praag op veel plekken echt goede koffie kan worden gedronken.
Food food food
Dat is toch waar het voor mij om draaide in Praag en de stad heeft mij erg verrast. Indiaas, Italiaans, Scandinavisch en Frans zijn de voornaamste invloeden die ik heb geproefd. Het leukste was echter om te ervaren dat veel Tsjechische Chefs hun eetcultuur niet verloochenen. Er wordt veel gewerkt met producten en oude recepten uit het eigen land gecombineerd met die buitenlandse invloeden.
Echt lokaal is Lokal met pubstijl Tsjechisch eten. De menukaart heeft geen Engelse versie maar de vriendelijke obers vertalen het met plezier voor je. Hier wordt gekookt met verse, lokale ingrediënten en het nationale gerecht svícková, runderlende in een rijke romige saus met brooddumplings en cranberrysaus, is fantastisch hier.
Bij V Zatisi ervaar ik het nieuwe Tsjechische koken op hoog niveau. Alle gerechten zijn licht en modern, de bediening is zeer vriendelijk en gastvrij. Geitenkaas gecombineerd met in het zuur ingelegde champignons; kwartel en super krokante eend en de hemelse afsluiting van apfelstrüdel met crème Anglaise. Dineren hier is een avond uit in een restaurant waar uitstekend wordt gekookt in een mooie strakke inrichting.
De restaurantgroep waar V Zatisi toe behoort is partner van het Unicef programma Life, give a good start. Dat vind ik altijd een goed teken, oog hebben voor wat er gebeurt in de wereld.
Michelinsterren
Ook Praag heeft ze inmiddels. Twee restaurants ontvingen in maart 2012 hun eerste Michelinster. Het meest bijzondere hieraan is dat het beide Tsjechische chefs zijn.
Bij restaurant La Degustation Bohême Bourgeoise is de basis van de kookvisie een kookboek uit de negentiende eeuw. Die recepten en technieken weet chefkok Oldřich Sahajdák om te zetten in een moderne, lichte stijl van koken en een presentatie van de gerechten die adembenemend mooi is.
Het zevengangen Bohême Bourgeoisemenu met wijnarrangement bestaat volledig uit Tsjechische producten en wijnen. Oldřich Sahajdák neemt je mee door zijn land en laat je proeven van boheemse forel, fazantenhart met lenteui, meerval uit Třeboň, sappige boerenkip, eend uit Stepanovsko en sluit af met olomoucké tvaruzky, een Tsjechische kaas die vergelijkbaar is met epoisse en rabarbertaart met boterkruimels en bierschuim. Een avond lang culinaire mondstrelingen in een sfeer waar je voelt dat hier gepassioneerde professionals jou de avond van je leven willen bezorgen.
De tweede chef met een Michelinster is Roman Paulus van restaurant Alcron. Ook hij kookt licht en modern en laat zich sterk inspireren door de zee. Soms lijkt het wel alsof je in Scandinavië bent getuige zijn aardappel- octopussalade; friszuur, romig en een goede bite. Het hart van Roman heeft hem terug naar Tsjechië gebracht na een imposante carrière in Oostenrijk, Londen en op de Queen Elisabeth II.
Deze nieuwe Michelinsterren chefs gaan met een hernieuwd culinair zelfvertrouwen er zeker voor zorgen dat Praag ook een inspirerende bestemming wordt voor culinaire reizigers.
Praagse tophotels en hun restaurants
Uiteraard heeft ook Praag een aantal zeer luxe hotels. Het Four Seasons, het Mandarin Oriëntal en het Buddha-bar hotel zijn alle drie schitterend en heerlijk overdadig luxe. Vaak hebben dit soort hotels een celebrity chef restaurant. Bij Spoon by Alain Ducasse (inmiddels gesloten) in het InterContinental hotel Hong Kong heb ik bijvoorbeeld fantastisch gegeten. Ik hou wel van dit soort hotels en zeker als er een goed restaurant bij zit. In Praag zit trouwens in geen van deze hotels een celebrity chef restaurant maar wie weet wordt ooit de huidige chef wel een rockstar celebrity.
Het Four Seasons hotel Praag had ooit een Michelinster restaurant. De chefkok vertrok naar Sint Petersburg en weg was de ster. Daarom hebben ze nu gekozen voor een andere koers. Niet meer gericht op een Michelinster maar sterker op de lokale (zakelijke) markt. CottoCrudo is een restaurant met Italiaanse menukaart en een binnentuinterras aan de rivier. Met mooi weer zit je hier heerlijk rustig en lunchen is hier goedkoop in verhouding tot de kwaliteit. Een mozzarellabar, goede Italiaanse droge worsten en een uitgebreide keuze uit kazen. Ik heb hier uitstekend geluncht en de service was fijn; niet stijf maar de medewerkers voelen juist goed aan wat voor gast je bent. Er is misschien een barrière om zo’n luxe hotel binnen te lopen. Hoeft niet, elke gast wordt met hetzelfde plezier verwelkomt dus loop naar binnen en ga hier heerlijk lunchen.
Ook vlakbij Charles Bridge aan de andere zijde van de rivier de Moldau ligt het Mandarin Oriëntal hotel. De bar Barego is een hotspot in Praag. Een cocktail in een chique ontspannen sfeer of ’s avonds laat als je nog trek hebt kleine Aziatische gerechtjes eten. Ze serveren vooral een hele goede Indiase curry. Een speciale vermelding voor de koffiekaart. Je kunt hier Jamaica Blue Mountain en Kopi Loewak koffie drinken. Beide koffiesoorten behoren tot de allerduurste en volgens sommigen de allerbeste koffie ter wereld. Mij bracht het weer even terug naar het moment dat ik deze koffie dronk in Jamaica en Vietnam. De koffie is van uitstekende kwaliteit maar of de prijs-kwaliteitverhouding in orde is, laat ik aan je eigen beoordeling over. Barego is een leuke, mooie plek. Niet goedkoop maar zeker de moeite waard om te bezoeken als je van luxe, bijzondere koffie en goed eten houdt.
Ook de welbekende Buddha-bar zit in Praag met een hotel-restaurant. Het hotel heeft prachtige kamers, helemaal zoals je verwacht en het restaurant ziet er ook in Praag gewoon af uit. Het gevoel bekruipt mij echter dat dit (ook hier) meer een concept is dan een restaurant met een ziel. Het eten is echt overprijst voor de kwaliteit en hip, hipper, hipst is wat hier telt. Mij heeft het in ieder geval niet geraakt, maar ik begrijp de locals en hipsters wel die hier een avond plezier beleven.
De bijnaam Gouden Stad die Praag heeft begint ook voor het culinaire niveau te gelden. Nog niet overal en wijdverbreid maar zeker al op vele plekken. Kies dus eens wat anders dan de gebruikelijke culinaire bestemmingen en vlieg naar Praag. Je krijgt geen spijt!
Wil je meer weten over Tsjechië als culinaire bestemming. Lees dan ook vooral mijn eerdere blog op Reisbijbel.